Atena- greckie wakacje

 

Skladniki:

  • 1 ciasto francuskie Henglein XXL
  • 500 g miesa mielonego
  • 1 puszka pokrojonych pomidorow 400 g
  • 1 ser feta
  • 1 czerwona papryka
  • 2 zabki czosnku
  • kilka zielonych oliwek
  • ziola prowansalskie
  • swiezy tymianek do dekoracji

Sposob przygotowania:

    1. Mieso smazyc na rozgrzanej patelni na malym ogniu do zrumienienia. Dodac kolejno pomidory, pokrojona w kostke papryke, dokladnie wymieszac. Dusic bez przykrycia przez 10-15 min. Nastepnie dodac rozdrobniony czosnek, pol opakowania sera feta oraz pokrojone oliwki.
    2. Ciasto francuskie rozwinac na blaszke, nakluc widelcem, boki zagiac po 2  cm do srodka . Gotowe mieso wylozyc na ciasto francuskie. Udekorowac oliwkami i kostkami sera feta. Piec okolo 20 min w temp. 180 C. Po upieczeniu  udekorowac swiezym tymiankiem.