Szeged- wegierskie wakacje

 

Skladniki:

  • 1 ciasto francuskie
  • 500 g lopatki wieprzowej
  • 1 puszka pokrojonych pomidorow 400 g
  • 1 puszka kukurydzy 340 g
  • pol papryki czerwonej
  • pol papryki zoltej
  • cwiartka papryki chilli
  • 1 cebula
  • 2 zabki czosnku
  • ziola prowansalskie
  • 1 szczypta ostrej mielonej papryki
  • swieza zielona pietruszka do dekoracji

 

Sposob przygotowania:

    1. Ciasto francuskie podzielic na 10 prostokatow (ok. 10 x 12 cm). Na kazdy prostokat nalozyc farsz miesny. Zlozyc prostokat, skleic brzegi, ulozyc na blaszce, gora posmarowac rozmaconym jajkiem. Piec w temperaturze 200 0 C okolo 20 -25 min.
    2. Mieso smazyc na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju lub oliwy na malym ogniu do zrumienienia. Kolejno dodac 2 zabki czosnku drobno pokrojonego, lyzke ziol prowansalskich, szczypte zmielonej papryki. Pod koniec smazenia dodac pokrojona w kostke cebule, papryke (mozne byc roznokolorowa), papryke chili, puszke pokrojonych pomidorow oraz kukurydze. Dusic mieso bez przykrycia do momentu zgestnienia. Na koniec mozna udekorowac zielona pietruszka.