Nadziewane slimaczki

 

Skladniki:

  • 1 ciasto francuskie Henglein XXL
  • 500 g miesa mielonego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 papryka zielona
  • 500 g pieczarek
  • 6 zabki czosnku
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 ml smietany 12 %
  • ziola prowansalskie
  • 1 szczypta ostrej mielonej papryki
  • swieza zielona pietruszka do dekoracji

 

Sposob przygotowania:

    1. Ciasto francuskie podzielic na 10 prostokatow. Na kazdy prostokat nalozyc farsz miesny. Dwa najdluzsze boki zwinac lekko do srodka, ulozyc na blasze. Piec w temperaturze 200 0 C okolo 20-25 minut.
    2. Mieso smazyc na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju na malym ogniu do zrozumienia. Na osobnej patelni przesmazyc drobno pokrojone pieczarki. Do miesa dodac 2 zabki czosnku drobno pokrojonego, lyzeczke ziol prowansalskich, szczypte zmielonej papryki, przesmazone pieczarki. Pod koniec smazenia dodac pokrojona w kostke papryke. Dusic mieso bez przykrycia.
    3. Zmieszac jogurt ze smietana, dodac przecisniete 4 zabki czosnku. Udekorowac szczypta mielonej papryki.